Pár nappal ezelőtt  a Széchenyi István egyetem néhány közlekedés mérnök hallgatója, önálló megoldást vázolt fel a Budai fonódó villamosok néven futó projekt végleges megfeneklésének elkerülése érdekében. Legnagyobb örömünkre Láng Zsolt, az érintett II. kerület polgármestere máris válaszolt felvetésünkre.

Kifejezetten nagy öröm számunkra, hogy pályakezdőként azt tapasztaljuk, hogy  komolyan foglalkozik a felvetéssel, és érti  kezdeményezésünk lényegét: egy értelmes és fontos projektet próbálunk életben tartani, az erre szánt uniós pénzeket megóvni, hogy felhasználható legyen a cél érdekében. Örömünk akkor lenne teljes, ha a főváros véleményét is megismerhetnénk ezügyben, s ha olyan szakmai vitát tudnánk kezdeményezni, amelyben magunk is érvelhetnénk az általunk vázolt javaslat mellett.

 A polgármester válasza az alábbiakban olvasható

 

Tisztelt Vanicsek Dániel!

Tisztelt Kádár Gábor Dávid!

 

 

Köszönöm levelüket, amelyet a Budai fonódó villamosprojekt ügyében juttattak el Önkormányzatunkhoz. Külön öröm számomra, hogy Önök fiatal közlekedésmérnök-hallgatóként ilyen élénken érdeklődnek Buda közösségi közlekedésének fejlesztése iránt.

 

Köszönettel olvastuk megoldási javaslatukat, amelyben a Frankel Leó utcán és a Bem téren kersztülhaladva vezetnék a villamosvágányokat a Duna partra.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a II. kerület vezetése támogatja a kötöttpályás közlekedés fejlesztését. Ahogyan levelükben olvastam, Önök átlátják szakmai aggályainkat, és osztják azt az álláspontunkat, hogy a Moszkva téri (Széll Kálmán téri) irányba tartó villamosvonalak szakmai alapon is támogathatóak.

 

Az egyeztetési folyamatok során mi is számos alternatív javaslat vizsgálatát javasoltuk a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselőinek, ám ezekre vagy nem kaptunk választ, vagy egyből visszautasították azokat. Bízunk benne, hogy velünk ellentétben Önök érdemi válaszokat fognak kapni. Kérem ha ilyen történik, osszák meg az eredményt velünk is. Önkormányzatunk felvetései között szerepelt a villamospályának a HÉV nyomvonalára való ráterelése, a Frankel Leó utcai átvezetés lehetőségének vizsgálata, illetve általában az, hogy annak érdekében hogy megvalósulhasson Észak- és Dél-Buda átszállás nélküli villamos összeköttetése, közösen állítsunk fel több megoldási javaslatot.

 

Engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket az ügy jelenlegi állásáról, hiszen ez feltétlenül szükséges a tisztánlátás érdekében. Közel egy hónapja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kezdeményezett háromoldalú egyeztetésen világosan kiderült, hogy az Önök által is elfogadhatónak ítélt Moszkva téri összeköttetés minden érintett szerint megvalósítható, sőt a projekt új fejlesztési elemekkel is bővíthető.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétszintű, független szakértői tanulmányok alapján zöld utat adott a Moszkva téri ág megépítésének, amelyet a II. kerület a kezdetek óta támogat. A Bem rakparti ággal kapcsolatban azonban további vizsgálatokat kért a fővárostól, mivel nem tartották eléggé megalapozottnak a beruházás ezen részét. Az NFÜ ezáltal megerősítette a II. kerület által megfogalmazott kérdések jogosságát. Az Ügynökség a szakértői vizsgálatok tükrében gyakorlatilag osztotta a II. kerület által megfogalmazott kétségeket, és alaposabb előkészítést kért a problémás szakasz vonatkozásában a fővárostól. Az egyeztetést követően a főváros azt a feladatot kapta, hogy további tanulmányokat készítsen a budai fonódó villamos Bem rakparti ágához kapcsolódóan, ugyanakkor megnyílt a lehetőség a Moszkva téri ág minél előbbi megépítésére.

 

Fentieket azért tartottam fontosnak közölni, hogy Önök is lássák, talán most van az utolsó lehetőség arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ vezetése teljesíthesse feladatát, és a Batthyány tér felé vezető ág elképzelését alaposabban kidolgozza, vagy éppen új javaslatot nyújtson a megoldás érdekében. Ha 2011. május 31-ig beleegyeznek abba, hogy a Moszkva téri ág megépüljön, akkor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség állásfoglalása szerint a Bem rakparti ág vonatkozásában további vizsgálatokat végezhetnek, és a projekt alaposabb kidolgozására, indokolt esetben átdolgázására is nyílik lehetőségük.

 

Bízom benne, hogy levelem alapján Önök is közelebb kerültek ahhoz hogy megismerjék valódi álláspontunkat, és ahogy a II. kerületben élők szemében nem, úgy Önök előtt sem leszünk a Budai fonódó villamosprojekt kerékkötői.

 

Amennyiben igénylik, tájékoztatni fogom Önöket az ügy fejleményeiről, és a II. kerület vezetése nevében bízom abban, hogy célt érnek törekvésükkel, és közeledni tudnak az álláspontok. Biztosíthatom Önöket, hogy ez nem kerületünkön fog múlni, ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is elkötelezettek vagyunk a megnyugtató megoldás irányába.

 

Budapest, 2011. május 4.

 

Bizalmukat még egyszer megköszönve, tisztelettel:

 

 

 

Dr. Láng Zsolt

polgármester

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr342879587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.05. 14:52:05

bullshit ez srácok. ne legyetek mér ekkora lámerek. egyébként vicces ahogy a az előtanulmá

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.05. 14:53:37

... ahogy előtanunyok nélkül nekiálltatok a dolognak. de hamar ki fog derülni számotokra is hogy hazudik itt mindenki. az ötletetek pedig kivitelezhetetelen. még ha térképen jól is mutata.

feketekefe 2011.05.05. 20:56:39

Hajra fiuk, remelem, hamarosan a
Tarlosek is hozzaszolnak. Tok jo hogy
(allitolag) a II. ker is az itt targyalt
HEV es Frankel Leo megoldasokra gondoltak.

varosjaro: csak elotanulmanyok nelkul lehet valamit elkezdeni. Eppen ez a lenyege a kezdesnek. Ha mar van elotanulmany, azt ugy hivjak hogy folytatas.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.05. 22:50:24

@feketekefe: házidolit írogatni lehet előtanulmányok nélkül, hisz a doli maga is egy előtanulmány. de sajtókampányt indítani? hááááát... ráadásul ha megnézitek láng levelét, azon túl, hogy egy óriási blabla, arra gyúr, hogy a srácok (egyébként elvetélt frankeles) ötletét - kiragadva a török utcai felvetést - a maga politikai hasznára fordítsa.

kispista 2011.05.05. 23:02:53

"Pár nappal ezelőtt fiatal a Széchenyi István egyetem néhány közlekedés mérnökök hallgatója önálló megoldást vázolt fel a Budai fonódó villamosok néven futó projekt"

Egy mondatban ennyi helyesírási hiba rekordnak számít.

Hurri Kán 2011.05.08. 19:13:31

Ki kéne venni a biliből a kezeket... A 17-es vonalának az összekötése a 19-esével egy jó ötlet, de nem a Frankel Leo utcán keresztül... Ott egész egyszerűen nem férne el a két vágány... Tudom miről beszélek, ott laktam majdnem 20 évig...
süti beállítások módosítása